Lantbröd med vetekross & oliver
15/04/2003 07:59:44
http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,266972,00.html
4 bröd
3 dl vetekross
50 g jäst
1 msk salt
(2 msk olivolja - om bröden ska sparas)
2 dl svarta urkärnade oliver
1 l ljummet vatten
2 l special-bakvetemjöl eller ett annat starkt vetemjöl
Gör så här:
1. Koka upp vetekrosset och låt svälla. Sila av vattnet ordentligt.
2. Blanda jäst, salt, (olivolja), vetekrosset, oliverna och vattnet.
3. Blanda i det mesta av vetemjölet och knåda degen så länge - helst i maskin - att den släpper bunkens kanter. Den ska vara ganska lös.
4. Jäs degen 1 timme i bunken.
5. Forma fyra halvrunda bröd genom att fösa ihop degen på bakbordet. Knåda inte in mer mjöl.
6. Lägg upp bröden på plåtar med bakplåtspapper. Snitta dem med en vass kniv.
7. Jäs bröden till dubbel storlek.
8. Grädda i 250 grader i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 25 minuter.
http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,266972,00.html
4 bröd
3 dl vetekross
50 g jäst
1 msk salt
(2 msk olivolja - om bröden ska sparas)
2 dl svarta urkärnade oliver
1 l ljummet vatten
2 l special-bakvetemjöl eller ett annat starkt vetemjöl
Gör så här:
1. Koka upp vetekrosset och låt svälla. Sila av vattnet ordentligt.
2. Blanda jäst, salt, (olivolja), vetekrosset, oliverna och vattnet.
3. Blanda i det mesta av vetemjölet och knåda degen så länge - helst i maskin - att den släpper bunkens kanter. Den ska vara ganska lös.
4. Jäs degen 1 timme i bunken.
5. Forma fyra halvrunda bröd genom att fösa ihop degen på bakbordet. Knåda inte in mer mjöl.
6. Lägg upp bröden på plåtar med bakplåtspapper. Snitta dem med en vass kniv.
7. Jäs bröden till dubbel storlek.
8. Grädda i 250 grader i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 25 minuter.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home